середа, 11 жовтня 2023 р.

12.10.2023р. Тема програми "Оформлення і продаж проїзних і перевізних документів" Тема уроку "Оформлення і продаж проїзних документів, документів за «Інтернет-замовленням», квитанції на послуги з використанням термінальної апаратури автоматизованих систем АСК ПП УЗ"

Виконані (обов'язково вказуйте своє прізвище і ім'я) 

роботи надсилайте на мою електронну адресу: 

vladimirovna.l@ukr.net або Вайбер

 КОНСПЕКТ УРОКУ

 Надати  відповіді на питання та зробити короткий запис у зошиті:

1. Форми бланків квитанцій для оформлення послуг;

              2. Які квитково - касові операції з квитанціями на послуги виконуються в АСК ПП УЗ;
              3. Кількість режимів здійснення оформлення квитанцій на послугу в УСК ПП УЗ;
              4. Якими функціональними клавішами користується касир у діалоговому вікні "Квитанція на послугу".

Квитанції для оформлення послуг і штрафів

 

Для  оформлення  послуг  і  штрафів використовуються такі форми бланків універсальних квитанцій:

 

Назва бланка 

Розмір бланка, мм 

Серія (кількість літер) 

Колір захисних елементів 

Квитанція, код ГУ-57 

125 х 90 

Світло-бузковий 

Квитанція, код ГУ-57а 

290 х 80 

Світло-бузковий 

Квитанція, код МД4-3 

100 х120 

Світло-оранжевий 

Квитанція, код ЛУ-9 

100 х 140 

Блакитний 

Квитанція на користування комплектом постільних речей, код ЛУ-99 

48 х 83 

Блакитний 

Квитанція на послугу, код ЛУ-99п 

195 х 85 

 

Світло-бузковий 

Квитанція на користування комплектом постільних речей, код ЛУ-99к 

110 х 90 

 

Рожевий 

 

Реквізити на бланках друкуються друкарським способом.

 

Квитанція, код ГУ-57 для оформлення стягнення готівкою плати за перевезення вантажів та пов'язані з перевезеннями послуги, оформлення у поїзді надлишку ручної поклажі, проїзду пасажира або переходу пасажира у вагон вищої категорії;

складається з трьох аркушів: квитанції, талона та корінця квитанції. На лицьовий бік квитанції наноситься захисна сітка. Бланки талона та корінця квитанції виготовляються із самокопіювального паперу. Реквізити друкуються українською та російською мовами.

Квитанція, код ГУ-57а  для оформлення у касі всіх видів

доплат за перевезення пасажирів, виготовляється на одному аркуші і складається з трьох частин: квитанції, контрольного талона та корінця квитанції. На  лицьовий  бік  квитанції   наноситься   захисна   сітка.  Реквізити друкуються українською та російською мовами. На зворотному боці квитанції українською та російською мовами друкується інформація для пасажира. На зворотному боці корінця квитанції українською мовою друкується інформація для касира.

Квитанція, код МД4-3 для оформлення оплати інших послуг, пов'язаних з перевезенням пасажирів, багажу та вантажобагажу; складається з двох аркушів: квитанції та корінця квитанції. Бланк корінця квитанції виготовляється із самокопіювального паперу. На лицьовий бік квитанції наноситься захисна сітка. Реквізити друкуються українською та російською мовами.

Квитанція, код ЛУ-9 Для оформлення стягнення штрафів використовується бланк квитанції, код ЛУ-9, який заповнюється ручним способом уповноваженими залізницею особами. Оформлення за однією квитанцією коду ЛУ-9 штрафів кільком пасажирам забороняється; складається з двох аркушів: квитанції та корінця квитанції. Бланк корінця квитанції виготовляється із самокопіювального паперу. На лицьовий бік квитанції наноситься захисна сітка. Реквізити друкуються українською мовою.

Квитанція на користування комплектом  постільних речей, код ЛУ-99 для оформлення стягнення плати з пасажира за користування постільними речами в поїзді; складається з двох аркушів: квитанції із захисною сіткою блакитного кольору і корінця квитанції білого кольору. Бланк корінця квитанції виготовляється із самокопіювального паперу. Реквізити друкуються українською мовою.

Квитанція на послугу, код ЛУ-99п для оформлення послуг, які можуть надаватиь в касах з використанням автоматизованої системи, яка передбачає автоматизоване формування всіх реквізитів і друк квитанції та корінця квитанції; виготовляється на одному аркуші та складається з двох частин: квитанції на послугу та корінця квитанції на послугу. На лицьовий бік бланка наноситься захисна сітка. Реквізити друкуються українською та російською мовами.

Квитанція на користування комплектом постільних речей, код ЛУ-99к для оформлення стягнення плати у касі з пасажира за користування постільними речами у поїзді; виготовляється на трьох аркушах: квитанції, талона квитанції        і корінця квитанції. Талон квитанції та корінець квитанції виготовляються із самокопіювального паперу. На лицьовий бік квитанції наноситься захисна сітка рожевого кольору, на зворотний бік – інформація для пасажира, на лицьовий бік талона наноситься захисна сітка зеленого кольору. Реквізити друкуються українською мовою.


Один бланк квитанцій кодів МД4-3, ГУ-57 та ЛУ-99 може
бути використаний для оформлення тільки однієї послуги.
Забороняється оформлення кількох послуг на одному бланку квитанції
зазначених кодів.
Інформація в зазначені бланки заноситься відповідно до
нанесених друкарським способом реквізитів. Усі реквізити повинні
бути заповнені розбірливо, без скорочення слів, підчищення або
виправлення. На звороті останньої квитанції МД4-3 або ЛУ-99
указується цифрами та словами підсумок стягнених сум за звітну
добу.
Квитанція видається пасажиру після оплати ним вартості
послуги, а корінець залишається у касира (начальника поїзда,
провідника) для звітності.
У кінці зміни на всі суми отриманих платежів, які
стягувалися за квитанцією МД4-3, виписується квитанція ГУ-57
окремо на кожний вид збору або платежу.

ОФОРМЛЕННЯ КВИТАНЦІЇ НА ПОСЛУГУ ЛУ-99П

     У даному розділі описано виконання у квиткових касах операцій з «Квитанціями на послугу» (ЛУ-99п) за користування постільними речами у вагоні.

  У АСК ПП УЗ забезпечена можливість щодо виконання у квитковій касі квитково- касових операцій з "Квитанціями на послугу". Сплата послуги за користування постільними речами у поїзді здійснюється тільки при проїзді у вагонах Залізниць України.

   Оформлення в квитковій касі послуги за користування постільними речами у вагоні виконується на бланках суворого обліку „Квитанція на послугу ЛУ-99п". Оформлення квитанції на послугу здійснюється тільки за згодою пасажира за наявності у нього відповідного проїзного документа.

 Квитково-касові операції з квитанціями на послуги, 

які  виконуються в АСК ПП УЗ :

1)    оформлення квитанції на послугу;

2)    погашення квитанції на послугу;

3)    повернення квитанції;

4)    анулювання замовлення;

5)    отримання звітів касира.

Оформлення квитанцій на послуги на терміналах бюро замовлень та ДТМ не здійснюється.

Оформлення квитанцій на послуги до проїзних документів, які були оформлені через інші автоматизовані системи у АСК ПП УЗ не виконується.

До одного проїзного документа може бути оформлена тільки одна квитанція на послуги. На одному бланку „Квитанції на послуги" може бути оформлена сплата вартості послуг за користування постільними речами у вагоні на одну особу, декількох осіб або групу осіб.

      Для одного пасажира, який займає окреме місце, може бути оформлений тільки один комплект постільних речей.

  Кількість комплектів постільних речей, за які здійснено сплату по квитанції на послуги, може дорівнювати або бути меншою кількості осіб, для яких здійснюється оформлення відповідного проїзного документа.

 У разі припинення поїздки або зупинки на шляху прямування плата за послуги за користування постільними речами не повертається.

 У АСК ПП УЗ забезпечена можливість здійснення оформлення квитанцій на послугу

 у двох режимах: пакетному та автономному.

 При оформленні квитанцій на послугу у пакетному режимі передбачено, що оформлення квитанції на послугу до проїзних документів здійснюється тільки наступним замовленням після оформлення відповідних проїзних документів шляхом переходу з вікна „Продаж" („Продаж за бронь-замовленням", „Викуп для групи") до вікна „Квитанції на послугу" при натисненні клавіші F10.

У пакетному режимі максимально одним замовленням у систему може бути оформлено чотири бланка „Квитанції на послугу".

При оформленні квитанцій на послугу у автономному режимі передбачено, що оформлення квитанції на послугу до проїзних документів здійснюється у будь-який момент, за наявності оформлених проїзних документів. У запиті на оформлення в автономному режимі квитанції на послуги зазначається інформація з проїзного документа (захисний код, шифр та порядковий номер документа, семизначний номер замовлення у системі, кількість пасажирів на кожному бланку проїзного документа, вид розрахунку), до якого здійснюється оформлення квитанції на послуги. У системі виконується програмний пошук оформленого проїзного документа, до якого оформлюється квитанція на послуги. 

Одним запитом у систему в автономному режимі може бути оформлений один бланк „Квитанції на послугу".

 Перехід від пакетного до автономного режиму та навпаки здійснюється за допомогою клавіші F5.

КВИТАНЦІЇ НА ПОСЛУГИ

     У діалоговому вікні "Сформована квитанція на послуги" касир може виконати друк квитанції на принтері за допомогою клавіші F4 або відмовитися від замовлення за допомогою клавіші F12.

Після натиснення клавіші F4 здійснюється (з метою додаткового контролю за використанням бланків проїзних, перевізних документів та квитанцій на послуги) автоматичний вихід бланка з принтера. Після повторного закладення бланку та натиснення клавіші Fвиконується друк квитанції.

При натисненні клавіші F12 на екран пред'являється повідомлення ЗАМОВЛЕННЯ АНУЛЬОВАНО.

     Після натиснення клавіші F4 квитанція вважається оформленою, вміст квитанції записується до архіву системи. Після натиснення клавіші F12 інформація про квитанцію на послугу до архіву не записується.

Оформлення квитанцій на послуга в пакетному режимі

Для оформлення квитанції на послугу в пакетному режимі необхідно у діалоговому вікні "Продаж" ("Продаж за бронь-замовленням", "Викуп для груп") наступним замовленням натиснути клавішу F10. Після натиснення клавіші F10 відбувається перехід до діалогового вікна „Квитанція на послуги - пакетний режим" .

 

 КВИТАНЦІЇ НА ПОСЛУГИ.

ПАКЕТНИЙ РЕЖИМ. ОФОРМЛЕННЯ.

B ________     Q ______                                             

X1____ _____ _____

X2_____ _____ ____

X3______ _____ ____

X4_____ ______ ____

_________________________________________________________________________

АВТОНОМНИЙ РЕЖИМ. ОФОРМЛЕННЯ (R=10). ПОГАШЕННЯ (R=25). ПОВЕРНЕННЯ (R=20)

R___________   F_____________          X____            ______   I____________

ENTER-    F1-ДОПОМОГА F4-РЕШТА  F3-ВИХІД F9-ОСТ.ВІДП.

F5- ЗМІНА РЕЖИМІВ

 Заповнення ключів у діалоговому вікні „Квитанції на послуги":

1)    В - заповнюється автоматично.

Вказується номер замовлення в системі щодо оформлення проїзних документів, до яких необхідно оформити квитанції на послугу;

2)    Qпоточна дата (заповнюється автоматично);

3)    XI, Х2, ХЗ, Х4 - заповнюється автоматично.

     Для кожної квитанції на послугу у відповідності до порядку, зазначеному у попередньому замовленні на оформлення проїзних документів, програмно визначається кількість комплектів (перше поле), вид розрахунку (друге поле) та види оформлених проїзних документів (трете поле). У тексті запиту відображується програмно приформована

інформація щодо кількості комплектів та видів оформлених проїзних документів, вид розрахунку не відображується, а враховується за про мовчанням у відповідності до оформлених проїзних документів.

        Якщо кількість комплектів постільних речей та вид оплати для квитанції на послуги, відрізняється від кількості осіб та ваду оплати, для яких здійснено оформлення відповідного проїзного документа, то ці реквізити ключів XI, Х2, ХЗ, Х4 ( для кожного ключа X) можуть бути відкориговані касиром. Трете поле - види оформлених проїзних документів корегуванню не підлягає.

        Кількість комплектів постільних речей, за які здійснено сплату по квитанції на послуги, може дорівнювати або бути меншою кількості осіб, для яких здійснено оформлення відповідного проїзного документа.

      При необхідності змінення виду розрахунку, за яким буде здійснюватися сплата послуг, у другому полі зазначається: Г - готівка або ПП чи ПД - безготівковий розрахунок.

      У разі, якщо до якого-небудь з проїзних документів не буде виконуватись оформлення квитанції на послугу, то за відповідним ключем XI, Х2, ХЗ, Х4 необхідно видалити інформацію щодо кількості комплектів (перше поле).

Перелік функціональних клавіш, якими можна скористатися у діалоговому вікні "Квитанція на послугу" - пакетний режим аналогічно до автономного режиму.

При натисненні на клавішу Enter відбувається відправлення введеного замовлення на виконання до системи. Якщо замовлення введено без помилок і може бути виконано системою, на екрані пред'являється діалогове вікно "Сформовані квитанції на послугу" .

      Після натиснення клавіші Fздійснюється автоматичний вихід бланка з принтера. Після повторного закладення бланку та натиснення клавіші Fвиконується друк квитанції. Відмова від друку відбувається при натисненні клавіші F12.

      Якщо в пакетному режимі здійснюється оформлення декількох квитанцій на послуги, у діалоговому вікні „Сформована квитанція на послуги" їх можна переглянути за допомогою клавіш F7- вперед

(F8- назад). Друк квитанцій здійснюється послідовно

Оформлення квитанцій на послуги в автономному режимі

Для оформлення квитанції на послугу необхідно у діалоговому вікні "Головне меню" підвести курсор під поле КВИТАНЦІЇ НА ПОСЛУГИ, після чого натиснути клавішу EnterПісля натиснення клавіші Enter відбувається перехід до діалогового вікна "Квитанції на послуги - автономний режим" 

      При введенні замовлення в автономному режимі у нижній частині діалогового вікна заповнюються такі ключі:

1)    R - вид операції, 10-  оформлення (пред'являється автоматично). Вказується обов'язково;

2)    F - розбито на п'ять полів, у яких зазначається інформація з проїзного документа, до якого необхідно оформити квитанцію (захисний код, шифр документа, порядковий номер у замовленні, номер замовлення у системі, дата продажу);

3)    X - розбито на два поля, у яких зазначається: у першому полі - кількість комплектів, у другому - вид розрахунку, за яким буде здійснюватися сплата послуг.

    Якщо кількість комплектів постільних речей та вид оплати для квитанції на послуги не відрізняється від кількості осіб та виду оплати, для яких здійснено оформлення відповідного проїзного документа, поле X не заповнюється, а враховується програмно у відповідності до проїзного документа.

      Ключ X заповнюється тільки у випадку, якщо кількість комплектів постільних речей та вид оплати для квитанції на послуги ( або один цих реквізитів), відрізняється від кількості осіб та виду оплати, для яких здійснено оформлення відповідного проїзного документа.

           Кількість комплектів постільних речей, за які здійснено сплату по квитанції на послуги, може дорівнювати або бути меншою кількості осіб, для яких здійснено оформлення відповідного проїзного документа.

      При необхідності змінення виду розрахунку, за яким буде здійснюватися сплата послуг, у другому полі зазначаєш»: Г - готівка або  ПП чи  ПД - безготівковий розрахунок.

     Поле ключа І при оформлені квитанції в автономному режимі не використовується.

         У діалоговому вікні „Квитанція на послугу" касир може користуватися такими функціональними клавішами:

F-ДОПОМОГА при натисненні на клавішуFнадається довідка про призначення ключів даного вікна;

ENTER-ВИКОНАТИ при натисненні на клавішу Enter відбувається відправлення введеного замовлення на виконання до системи. Якщо замовлення введено без помилок і може бути виконано системою, на екрані пред'являється діалогове вікно "Сформована квитанція на послуги";

F- ВИХІД  перехід до діалогового вікна "Головне меню";

F- РЕШТА перехід до діалогового вікна „Розрахунок решти";

F- ЗМІНА РЕЖИМУ переключення між пакетним та автономним режимами; 

F9 - ОСТАННЯ ВІДПОВІДЬ на екран пред'являється інформація останньої відповіді. 

Домашнє завдання

1. Опрацювати конспект (зробити скрин - відправити в особисті)

2. Виконайте вправу за посиланням:  https://learningapps.org/display?v=pi3b0xgik22

3. Виконайте вправу за посиланням:   https://learningapps.org/watch?v=poa4d1d7k22

  Відповіді надіслати на мою електронну адресу: vladimirovna.L@ukr.net або Вайбер

Немає коментарів:

Дописати коментар

24.10.2023р. "Оформлення п/д у пункті продажу "БЮРО - ЗАМОВЛЕНЬ"

  Оформлення проїзних документів  у пункті продажу «Б юро замовлень » Виконані  роботи надсилайте на мою електронну адресу:  vladimirovna.l@...